sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Great Barrier Reef

(Green Island, kuva matkaesitteen ruttuisesta kannesta)
Kokosimme teille kuvakollaasiin retkistämme ainutlaatuisen upealle Isolle valliriutalle. Otsikko on poikkeuksellisesti englanniksi siksi, että "great" on mielestäni niin paljon parempi sana kuvaamaan paikka kuin "iso". Toivottavasti saatte edes jonkinlaisen käsityksen siitä, miten hieno paikka on kyseessä, vaikka nämä amatöörikuvat eivät tee paikalle oikeutta.

Valliriutta on 2300 kilometriä pitkä ja siten maailman suurin koralliriutta ja meriluonnonsuojelualue. Alue kukoistaa vieläkin monimuotoisuudellaan, vaikka onkin vaikeuksissa. Siellä elää noin 2000 kala- ja 400 korallilajia. Korallien monimuotoisuuden huomasi heti. Emme ole missään aikaisemmin nähneet niin paljon erilaisia pehmytkoralleja. Alueella on myös tavattu 30 erilaista valas- ja delfiinilajia. Me emme niitä valitettavasti nähneet - tai Heikki ehkä näki vilauksen muuttavasta ryhävalaasta.

Dead coral (Fitzroy Island)
Sanotaan, että 30 viime vuoden aikana Ison valliriutan korallipeitteestä olisi PUOLET jo tuhoutunut. Syitä riutan tuhoutumiseen ovat trooppisten myrskyjen lisäksi etenkin ilmastonmuutos (= vesien lämpeneminen), saasteet ja meren happamoituminen, laivakuljetukset (törmäykset, öljyvuodot), kalastaminen ja koralleja syövän meritähden (The Crown of Thorns starfish) yleistyminen. Oma vaikutuksensa on myös sillä, että riuttoja käy ihailemassa vuosittain järisyttävät 1,6 miljoonaa turistia. Kuljetuksilla on väistämättä suoria ja epäsuoria ympäristövaikutuksia. Lisäksi koralleilla käveleminen on valitettavan yleistä. Mekin näimme useita kertoja, että turistit polkivat tai seisoivat suoraan korallien päällä ymmärtämättä ollenkaan mitä vahinkoa aiheuttivat. Lisäksi veteenliukenevista aurinkorasvoista voi olla haittaa eliöstöille.



  
This quy was about 1 m
Valliriutoillakin näimme jälleen valtavia, noin metrin mittaisia merikilppareita. Australiassa on tärkeitä, osin suojeltuja pesimisalueita näille harvinaisiksi käyville eläimille. Aikaisemmassa jutussa Galapagoselta on videokuvaa kilppareista, joten tällä kertaa videota jostain muusta. Alla pieni videopätkä määrityksemme mukaan Bluespotted stingraystä. Se ihastutti meitä liihottelemalla merenpohjassa hohtavan sinisine täplineen.



 

 


Lopuksi on pakko sanoa taas muutama sana ainutlaatuisen luontomme suojelusta. Iso valliriutta voi Suomesta katsottuna tuntua hyvin kaukaiselta ja epätodelliseltakin paratiisilta, jonka suojeleminen ei kuulu meille. Maailman vedet - ja valitettavasti myös saasteet - kuitenkin kiertävät eivätkä tunne maiden rajoja. Merien suojelu ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen on siis yhteinen asia, josta hyvinvointimmekin on loppuen lopuksi kiinni. Meillä on vieressä ainutlaatuinen Itämeri, joka sekin kärsii ja  on mm. tukehtumassa levään. Itämeren suojelemisesta on paljon juttua netissä. Tässä englanniksi National Geographicin meriensuojeluvinkit: 10 things you can do to save the ocean.

2 kommenttia:

  1. Olipa jäädä tämä postaus jostain syystä lukematta. Onneksi huomasin. Ihan uskomattomia kuvia taas, tuo sininen meritähti (?) on <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =) Valitettavasti näitä juttuja joutuu nettiongelmien takia julkaisemaan välillä ikävissä ryppäissä. Ei se ole ihme, että siinä rytäkässä jokin saattaa meinata livahtaa huomaamatta ohi, mutta hyvä että olit tarkkana. :D Ja kiitos! Mieti että kuvat vielä usein latistaa näkemäämme. Onhan se ihan tajutonta päästä uimaan tuollaisessa satuakvaariossa.

      Poista