Tietenkin Galapagoksellakin eletään ihan tavallista arkea, vaikka paikka on luontonsa takia niin poikkeuksellinen ja ällistyttävä. Luonnon kummajaiset järistyttävät tajuntaa, mutta minusta on silti kiehtovaa seurata myös ihmisten touhuja ja miettiä millaista heidän arkinen elämänsä on. Tämän takia haluan kirjoitella teille yhden päivityksen ihan vain siihen liittyen.
![]() |
Saturday market in Puerto Ayora, Santa Cruz |
Muuten ruokatoreilla myytiin paljon hedelmiä ja kasviksia. Tämä oli siinä mielessä ihmeellistä, että niissä paikallisten ruoissa, joita me söimme, oli mielestäni tosi vähän kasviksia jos ei otetaan perunan sukuisia lajeja huomioon. Paikallista pikaruokaa ja erilaisista herneistä ja pavuista tehtyjä naposteltavia oli myös paljon tarjolla kadunvarsilla. Me emme ole empanadoja lukuunottamatta niitä vielä maistaneet.
Käsityöt eivät ole käsitykseni mukaan olleet alueella mikään suuri perinnejuttu, mutta turistien janotessa tuliaisia, siitä on (väkisin?) tehty sellainen. Hiukan huvittavana silmäilimme krääsäkauppojen tarjontaa. Samanlaisia afrikkalaistyyppisiä naamareita ja mustamiespatsaita myytiin täällä kuin Aasian maissa, Afrikassa, Suomessa ja vaikka missä.
![]() |
Isla Isabela |
Toivotaan, että omaperäinen kultturi ja perinteiden arvostus säilyisi Galapagoksellakin eikä siitä tulisi uutta luonnon Disneylandia!
All that is gold does not glitter,
Not all those who wander are lost.
- J.R.R. Tolkien: The Fellowship of the Ring
PS. Mainitsen vielä, jos joku jaksoi lukea tänne asti, että tähän päivitykseni teemaan liittyen tehdään Galapagoksella onneksi mielenkiintoista Ecology and Society -tutkimusta. Huomasin siitä juuri netissä mielenkiintoisen artikkelin. Kyllä minullekin kelpaisi mainiosti tuollainen tutkimusaihe ja homma... ;)
Semmoinen kommentti pitää heti kirjoittaa, että ne ecuadorilaiset perheet, joiden luona majoituimme Galapagoksella (maksullinen kotimajoitus Air bnb:n kautta) olivat todella mukavia!
VastaaPoistaPakko tarttua tuohon viihdekalastukseen - enpä ole ikinä moiseen termiin törmännyt. Galapagoksen kalastusta ja sen paikallisia oloja en tietenkään tunne, mutta vahvasti epäilen tuon "Experiental responsible fishingin" olevan vain kiertoilmaus yleisemmin käytetylle "Sportsfishingille". Suomalaisetkin tykkää puhua virkistyskalastuksesta heti kun mennään kalastamaan luonnossuojelualueille. Joka tapauksessa, mä en ainakaan täältä toiselta puolelta maailmaa heti keksi syytä miten Galapagoksen kalastusturismi eroaisi muusta luontoturismista siten, etteikö sitä pystyttäisi järjestämään kestävällä tavalla. Suomesta ei tosin kannata mallia (kala)vesien hoitoon ottaa.
VastaaPoistaKiitos Joni kommentista ja mielipiteestä! Kai olen jonkin sortin ekoanarkisti ja ilman minkäänlaista kalastusasiantuntemusta uskallan olla sitä mieltä, ettei ihmisten tarvitse kalastaa ihan joka paikassa varsinkaan huvikseen.
PoistaTotta tavallaan tuokin, mutta samalla näin intohimoisen harrastajan mielestä vastuullisesti järjestetyn kalastuksen täyskielto on huvittavaa kun samalla kuitenkin muu turismi eläintenpällistely- ja sukellusretkineen sallitaan. Ei niidenkään ekologinen jalanjälki kovin mitätön ole, vaikka kuinka kiellettäisiin eläimiin koskeminen ja korallien keräily. Mutta joo, ei takerruta siihen. Jatkakaa samaan malliin, teette hienoa juttua - yksi tosi harvoista blogeista mitä viitsin seurata.
VastaaPoista