lauantai 2. tammikuuta 2016

Boquete Panama

Boquetesin kaupunki sijaitsee Panaman vehreällä ylänköalueella maan länsiosassa, 60 km Costa Rican rajalta. Asukkaita alueella sanotaan olevan 19.000, mikä kuulostaa paljolta. Kaupunki on meren pinnasta noin 1200 m korkeudella, minkä vuoksi alueella on alankoja viileämpi ja kosteampi ilmasto. 

Tässä muutama otos kylänraitilta.
Rio Caldera and the surrounding hills
Panamassa on edelleen paljon erilaisia alkuperäiskansoja. Onneksi heitä näkyy katukuvassa vieläkin omissa värikkäissä vaatteissaan. Täällä tyypillisimpiä ovat olleet etenkin yöpaita/ kotimekko tyyppiset nauhoin kirjaillut mekot. Toisissa on yläosassa röyhelöitä, toisissa ei.

Olen ehkä ennenkin kertonut, että outojen ihmisten kuvaaminen reissussa on minusta usein hiukan epämukavaa. Vaikka olisi miten kiehtovaa ja kutkuttavaa saada kuva ruttuisen mummon kasvoista tai pikkutytön värikkäästä heimoasusta, en haluaisi loukata ihmisiä kuvaamalla heitä kuin sirkuseläimiä. Moni ei tunnu ajattelevan tätä tai tekee sen maksamalla ihmisille. Tippaleipäaivoillani tämäkään ei ole ongelmatonta, etenkään lapsien suhteen. Tässä siis nyt vain muutama salaa otettu huono paparazzikuva kadun kulkijoista.Paikallisen ruoan takia ei kannata Panamaan matkata... :-) Sapuskat ovat usein patatyyppisiä tai muuten "very well-cooked", mausteita käytetään aika hintsusti ja vihanneksia sitäkin vähemmän. Normi almuerzo sisältää ison annoksen riisiä, papuja/linssejä, paistettua keittobanaania tai bataattia sekä pienen määrän kana-/lihakastiketta. Pöperö on siis hyvin saman tyyppistä kuin Ecuadorissa ja Perussa. Onneksi herkullisia hedelmiä ja rehuja myydään täällä maalla kohtuulliseen hintaan pikku mymälöissä ja kadunvarsilla kojuissa. Isommissa ruokakaupoissa (supermerkado) rehut ovat olleet todella kalliita - ilmeisesti koska ovat jostain ihmeen syystä tuontitavaraa - esim. appelsiinit 4 €/kg ja 200 g paketti porkkanoita yli 2 €. 

Me halusimme tänne ihailemaan kauniita maisemia, etenkin vehreitä, utupilvien ympäröiviä vuoria. Teimmekin visiittimme aikana useita kivoja pikkuhaikkeja lähialueille. Pääosin retkeilimme itseksemme, koska saimme paikalliselta emännältämme siihen hyviä vinkkejä ja ohjeita.
Walk to Palo Alto

Boquetesin leppoisaan ilmastoon - joka vastaa Suomen kesää (+15-25 C) ja turvalliseen ympäristöön on viimeisen 10 vuoden aikana muuttanut paljon amerikkalaisia viettämään eläkepäiviään. Jonkun arvion mukaan heitä asuu alueella jo 3000. Mekin asuimme 12 vuotta kaupungissa asuneen, amerikkalaisen naisen (ja kolmen koiran) luona, joka vuokrasi asuntonsa ylimääräistä makuuhuonetta. Hänen kauttaan pääsimme lähes ilmaiselle kimppavaellukselle paikallisten gringojen kanssa. Vastaava retki olisi maksanut yht. 65 € matkanjärjeställe. Tämän eläkeläisretken maisemia luvassa seuraavassa jutussa.
Our neighbour
Itseksemme kävimme tutkimassa majapaikkamme lähialueita Jaramillo Arribassa.


Walk at Jaramillo Arriba
After walk drink in a local kiosk

4 kommenttia:

 1. Niin kiva päästä taas mielikuvamatkailemaan kanssanne :)
  Mukavaa reissua, ja pysykää terveenä&turvassa!
  - Maria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Tosi kivvaa et oot ihmetysmatkalla mukana. :)

   Poista
 2. Mä niin ymmärrän tuon näkökulman ihmisten kuvaamiseen! Ammattikuvaajalta olemme tuon enempi kameran takana viihtyvän kanssa saaneet vinkiksi joskus, että kuvan reunaan voi sijoittaa oman kumppanin "poseeraamaan" ja rajata hänet lopullisesta kuvasta pois. Tai sitten käyttää vain niin pitkää objektiivia, että ns. salakuvatkin onnistuvat matkan takaa. Nämä nyt ovat tällaisia itsestäänselvyyksiä, mutta tulipahan mieleeni jakaa. Hyvältä näyttää edelleen maisemat ja reissulaiset! Toivottavasti saatte välillä oikeastikin hyvää ruokaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että harva miettii ihmisten kuvaamista millään tavalla eettisenä asiana - se on harmi. Raflaavia kuvia pitää saada keinolla millä hyvänsä.

   Onneksi mulla on matkassa suhteellisen kiltti mannekiini, joka suostuu useimmiten törröttämään myös "muka kuvattavana". Juuri niin nuo mun ihmiskuvat on useimmiten otettu. :D Valitettavasti kunnollista, pitkää salakuvausputkea ei ole (ja se 300 mm:kin on harvoin mukana). Semmonen kunnolinen tykki pitää kai hankkia, vaikka onko sekään sitten sen enemmän oikein???

   Poista