lauantai 16. tammikuuta 2016

Olen ihastunut! - Pura Vida, Costa Rica


Voisi kuvitella, että vierekkäin sijaitsevat pienet maat Panama ja Costa Rica olisivat hyvin samanlaisia keskenään - vähän niin kuin Suomi ja Ruotsi. Yhteneväisyyksiä toki on, mutta erot ovat yllättävän suuret. Jotenkin tuntuu, että merivesikin on turkoosimpaa ja metsät vehreämmät Costa Rican puolella

Voisin aloittaa vaikka siitä, että Costa Rica on aivan käsittämättömän siisti. Roskia on teiden varsilla vähemmän kuin Suomessa. Myös rannat yritetään pitää puhtaana. Täällä on jo pitkään otettu viherasiat kuten luonnonmonimuotoisuudensuojelu, luonnonvarojen säästäminen, kierrätys ja uusiutuva energia vakavasti. Costa Ricalla on jopa kunnianhimoinen tavoite olla ensimmäinen hiilineutraali maa maailmassa vuoteen 2021 mennessä. Tällä hetkellä tavoitteesta on saavutettu 81%. Uskomattomat 25 % pinta-alasta ja upeasta luonnosta on suojeltu. Se on eniten maailmassa!

Elintaso on Costa Ricassa Väli-Amerikan korkein. Täällä ei juuri ole köyhiä, koulutus, terveydenhuolto ja tasa-arvoasiat ovat hyvällä mallilla eikä korruptio ole käsittääkseni merkittävä ongelma. Maa on niin hyvässä tasapainossa, ettei sillä ole ollut viimeiseen 60 vuoteen armeijaa. Tästä säästyvät rahat on ilmiselvästi käytetty monilta osin järkevästi. Kaiken tämän takana lienee osin Pura Vida -kulttuuri, asenne ja elämäntapa. Mitä se sitten tarkoittaa?

Costa Ricaa ja costaricalaisten elämäntyyliä kuvaa paikallisten yleisesti käyttämä tervehdys tai sanonta Pura Vida (Pure Life). Suoraan suomeksi käännettynä se olisi puhdas elämä. Sanonta pitää kuitenkin sisällään moninaisia merkityksiä eikä ulkomaalaisen ole helppo päästä siihen syvällisesti sisälle. Sama pätee mielestäni meillä sanaan "sisu". Sen sisältöä ja merkitystä on muiden kuin suomalaisten vaikea täysin ymmärtää. 

Englanniksi Pura Vidaa kuvaavia sanontoja voisivat olla "full of life", real living", "take it easy", "enjoy life", "purity in life" tai "all good". Lisäksi sitä käytetään ystävällisenä tervehdyksenä korvaamaan "hei, miten menee" (kai sinulla menee hyvin) tai "näkemiin - voi hyvin". Pura Vida kuvaa siis positiivista ja optimistista asennetta, syvää kiitollisuutta, turhan marinan ja haihattelun välttämistä ja elämästä nauttimista sellaisena kuin se on. Lisäksi se ilmenee luonnon ja elämän kunnioittamisena sekä monenlaisina luonnonsuojelutoimina. Luomu ja kasvisruokaa on niin ikään yleisesti tarjolla. 

Vaikka negatiivisuutta kartetaan eikä asioita haluta ottaa liian vakavasti, ei Pura Vida ole ainakaan meidän mielestä ilmennyt vetelehtimisenä tai ylimalkaisena asenteena - päinvastoin. Costa Ricassa kaikki retket ja kuljetukset ovat olleet todella tarkkaan organisoituja ja toteutettuja. Yksikään kyyti ei ole ollut myöhässä, vaan yleensä reilusti etuajassa. Huoneet ovat olleet pääsääntöisesti siistejä. Hommiakin näytetään painavan ahkerasti oli se sitten maatilalla, tietyömaalla tai raksalla.
Olen aivan ihastuksissa - mikä upea maa, mikä ainutlaatuinen luonto, mikä huippu elämänasenne! Saa nähdä maltanko tulla kotiin ollenkaan... Tässä pieni alustus Costa Ricaan. Voin luvata (ja varoittaa), että lisää on luvassa pikapuoliin. 

4 kommenttia:

  1. Ihanaa! Voi ku voiski napata koko rakkaan pesueeni mukaan ja elää tällaisten arvojen paratiisissa! :)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Aletaan kaikki yhdessä Suomen Pura Vida -sanansaattajaksi ja tehdään maailmasta osaltamme hiukan parempi paikka. <3

      Poista