torstai 14. tammikuuta 2016

Panaman hintataso

Panama on suurten tulo- ja elintasoerojen maa. Lisäksi ilmenee sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja alkuperäisheimojen alisteista asemaa. Nämä kaikki näkyvät paikoin surullisella tavalla. Voisin paneutua tähän tarkemminkin, mutta en nyt. Voitte toki kommentoida, jos jotakuta kiinnostaa kuulla siitä lisää! 

Tässä yhteydessä haluan sen sijaan avata hiukan Panaman hintatasoa lähinnä muita maahan matkaa suunnittelevia reissareita silmällä pitäen. Tutkimalla nettiä ja matkaoppaita huomaa kyllä helposti, että Panama on suhteellisen kallis maa ja se pitää ehdottomasti huomioida matkabudjettia tehtäessä. 

On vaikea tajuta että maassa, jossa perusduunari tienaa karkean arvion mukaan 400 - 700 €/kk, hinnat ovat kaupassa monin paikoin samat tai jopa kalliimmat kuin Suomessa. Toki on syytä olettaa, että paikalliset ostavat paljon tuoretavaraa kohtuullisemmilla hinnoilla suoraan tuottajilta, ei kiinalaisten hallinnoimista supermarketeista. 

Tässä meidän havaintojen mukaisia hintaesimerkkejä:

RUOKA KAUPASSA
- pullovesi (1,5 l) 1,5 - 2 € (onneksi hanavesi oli paikoin juotavaa)
- leipä (esim. patonki) 1 - 2 €
- banaanit 1 €/kg
- omenat 3 - 4 €/kg (ulkolaisia?)
- perunat 2 - 3 €/kg (syövät sen sijaan riisiä)
- maito (1 l) 1,3 - 2 €
- jogurtti (440 g) 3 - 4 € 
- munat (12 kpl) 2 -2,5 €
- olut (paikallinen, 0,33 l) 0,70 - 0,80 €
- olut (tuonti 0,33 l) 1,5 - 2 €
- viinipullo 10 - 20 € (chileläinen 1 l pahvipönttö 6 €)

RUOKA ULKONA
- paikallinen, hyvin yksinkertainen lounas 3,5 - 6 € (riisiä, papuja, vähän lihaa, ehkä juoma) 
- lounasannos ravintolassa 8 - 12 €
limsa 1 €
- olut 2 €
- vesi (0,3 l) 1 €
- lasi talonviiniä 2 - 3 €

PÄIVITTÄISTARVIKKEET
- hammastahnatuubi (esim. Colgate) 2 - 4 €
- markettishampoo 3 - 7 €
- deodorantti (esim. Nivea/ Dove/ Rexona) 3 - 4 €
- aurinkorasva (200 ml) 10 - 20 €

MUITA 
- yöpyminen: yksinkertainen hostellihuone omalla vessalla 25 -30 €/ yö
parempi hostelli/ halvimmat hotellit 30 - 60 €/ yö
- bussiliput: vähän Suomea halvempia
- elokuvaliput 5 -8 €
- retket: Retkien ja sisäänpääsymaksujen skaala on niin suuri, että siitä on vaikea antaa millään tavalla yleispäteviä lukuja. Lisäksi hinnat nousevat koko ajan ja matkailijoilta imetään pois kaikki mitä irti lähtee. Sanotaan nyt kuitenkin niin, että tyypillinen sisäänpääsymaksu vaikkapa perhospuistoon tai johonkin nähtävyyteen on 10 -30 €/nuppi. Varsinaiset retket voivat sitten olla helposti 50 -100 €/hlö/pv. Tosin maailmanympärimatkalla tuli selväksi, että retket maksavat joka paikassa ja haukkaavat suuren osan matkabudjetista, ovathan ne suunnattu turisteille. Onneksi aika paljon voi touhuta ihan itsekseenkin.

Tässä muutamia karkeita lukuja. Jos on tottunut esimerkiksi Kaakkois-Aasian hintatasoon ja syömään ulkona parilla eurolla, niin Väli-Amerikka voi yllättää karulla tavalla. Kummallisinta oli kuitenkin ehkä se, että vaikka tekisi ruokaa itse, ei se välttämättä pienennä kuluja huomattavasti. Ei näistä nyt tämän enempää. Kommentoikaa ja kysykää jos tulee jotain mieleen. 

1 kommentti:

  1. Unohtui sanoa, että hintatasoon vaikuttaa merkittävästi euron tämän hetkinen huono kurssi suhteessa dollariin. Nyt kun 1 € on melkein sama kuin 1 $, matkabudjettiin joutuu laskemaan helposti 20 % lisää verrattuna parin vuoden takaiseen voimakkaampaan euroon.

    VastaaPoista