keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Tulivuori ArenalEdellisessä jutussa kerroin jo, että matkasimme La Fortunan kaupunkiin päästäksemme ihailemaan tulivuori Arenalia. Nyt kerron tarkemmin retkestämme Arenalin luonnonpuistoon. Koska halusimme taas päästä helpolla ja viettää alueella vain yhden kokonaisen päivän, teimme retken kätevänä pakettimatkana. Se maksoi noin 100 €/nassu. Siihen kuului ovelta-ovelle-kuljetukset, sisäänpääsymaksu (15 $/hlö) puistoon, opas, pääsymaksu vulkaaniseen kylpylään illallisella (n. 40 $). Vähän vastaavan retken olisi voinut kasata itsekin järjestämällä omat kuljetukset, mutta silloin ei olisi ollut opasta. Säästöä olisi tullut näin ehkä 15-20 €/hlö ja päälle säätö bussien ja taksien kanssa...
Matkalla La Fortunasta 15 km päässä sijaitsevaan luonnonpuistoon näimme laiskiaisen lisäksi näitä Costa Ricalle tyypillisiä hassuja eläimiä valkonenäkoateja (Nasua narica). Ne kuuluvat nenäkarhuihin ja tepastelivat hännät pystyssä terhakkaana laumana. Kuvat piti napsia nopsaan auton ovelta. Tämä oli ilmeisesti naaraslauma, koska aikuiset urokset elävät useimmiten erakkoina. Valitettavasti saimme myöhemmin kuulla, että jotkut ruokkivat näitä villieläimiä tienlaidassa isoista kieltotauluista huolimatta aiheuttaen niille suuren vaaran jäädä autojen alle. Olisiko pitänyt jättää nämäkin kuvat ottamatta?

Sanon sen nyt suoraan, että retkemme opas oli meille vähän pettymys. Hän puhui onneksi hyvää englantia ja kertoi kyllä tulivuoren synnystä, mannerlaatoista ja vulkaanisesta toiminnasta, mutta ei mitään uutta... Kasveista hän mainitsi muutamia juttuja, mutta eläimistä saati linnuista hän ei tiennyt juuri mitään eikä hän mölytessään kyllä niitä huomannutkaan. Toisaalta retken olikin kai tarkoitus keskittyä nimenomaan tulivuoreen, joten turha rutista. Ajattelin vaan, että ehkä tämä on hyvä vinkki muille turisteille - siis että koittaa hankkia erityisen luonto- tai lintuoppaan, jos on sellaisista asioista kiinnostunut.

 

 
Arenal on vain 1633 m korkea. Retkipäivänämme huippu oli tyypillisesti pilvien peitossa. Luonnonpuisto sijaitsee toisella puolella tulivuorta kuin La Fortunan kaupunki. Tälle puolelle tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1998 tuhoten kasvillisuuden noin 400x100 metrin levyiseltä alueelta.
Lämpötila on alueella vuoden ympäri 16-24 astetta, joka tuntuu kumman vilpoiselta rannikon reilun 30 asteen jälkeen. Tulivuori rajautuu Costa Rican suurimpaan järveen Lake Arenaliin. Se padottiin vesivoimaa varten vuonna 1979 jolloin sen koko kolminkertaistui. Samalla vanhoja kyliä piti pakkosiirtää.
Arenal Lake Reservoir


Retki tiivistyi oikeastaan siihen, että kuljimme vajaan ½ tunnin matkan luontopolkua ja kipusimme sitten lyhyen nousun näköalapaikalle. Saimme siellä nauttia järvimaisemasta hienossa auringonlaskussa. Paluu tapahtui samaa reittiä

Päivä päättyi pulikointiin kylpylässä, jossa oli eri lämpöisiä altaita. 

3 kommenttia:

  1. Nasua nasua!!! Uusi toteemieläimeni? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HUOM! Valkonenäkoatin latinankielinen nimi Nasua nasua olikin väärin :( ja se on nyt korjattu --> Nasua narica.

      Poista