sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Santa Elena ja Monteverde

La Fortunasta siirryimme Arenalin toisella puolella sijaitsevan Monteverden alueelle. Paikka on nimensä mukaisesti vihreä vuori. Kerron siitä tarkemmin vähän myöhemmin. Matkaa La Fortunasta Santa Elenaan ei ole teitä pitkin kuin 110 km, mutta tiet ovat aluella todella pieniä ja kivisiä sorateitä. Navigaattoreistakaan ei kuulemma ole aina kauheasti hyötyä, siksi emme monien muiden tavoin halunneet vuokrata autoa. Hommasimme itse kuljetukset ja olemme niihin todella tyytyväisiä. Pääsimme etenemään ilman minkäänlaista stressiä ja kaikki toimi kuin se kuuluisa junan vessa. Matka alkoi noin tunnin pikkubussikyydillä La Fortunasta Arenal järven rantaan. Menemällä veneellä järven poikki pystyy oikaisemaan matkassa jonkin verran. Silti reissun taittamiseen pitää varata aikaa melkein koko päivä. 
Rauhallinen järvimatka hienoine maisemineen oli sitä parasta matkantekoa, jossa muullakin kuin määränpäällä on merkitystä. Ei haitannut yhtään, että matkalla ripotteli muutama pisara vettä. 

Lake Arenal
Noin tunnin venematkan jälkeen saavuimme vastarannalle. Siellä ihmiset organisoitiin valmiin suunnitelman mukaan autoihin. Seuraava kulkuneuvomme oli iso nelivetoauto, johon pakkauduimme toisen pariskunnan kanssa. Saattaa kuulostaa kummalliselta, että matkailijoita kuljetetaan henkilöautoilla. Olin kuitenkin erittäin iloinen, että meille sattui juuri nelivetoauto, sillä en tajua, miten täydet pikkubussit selviävät noilla teille. Ne olivat nimittäin täynnä isoja kivenmurikoita ja monttuja tiukoista mäistä puhumattakaan. Oheinen kuva ei valitettavasti anna oikeaa kuvaa tien kunnosta, vaav jotenkin kummasti se näyttää paremmalta tuossa.
Muutaman tunnin rytkytyksen jälkeen pääsimme perille Santa Elenaan, vaikka tehot olivat hienonnäköisestäkin autosta välillä kateissa. Kuulemma auton hiukkassuodatin tms. saattoi olla tukossa... mitä en noiden pölypilvien keskellä yhtään ihmettele.
Santa Elenasta ei ole kylänä paljon kerrottavaa. Se on pieni keskittymä ruokapaikkoja, kauppoja ja matkatoimistoja, mutta siinäpä se. Olemme kuitenkin tyytyväisiä, että valitsimme majoituspaikkamme juuri Santa Elenan laidalta, emme Monteverden kylästä. Jälkimmäinen vaikutti ohi kävellessämme jotenkin kolkommalta - vain turistimajoituksien keskittymältä.
Halusimme Monteverden alueelle päästäksemme ihailemaan vehreitä sade- ja "pilvimetsiä". Luettuamme, että Monteverden luonnonpuistossa käy vuodessa 10-kertaa enemmän ihmisiä kuin Santa Elenan puistossa, päätimme itse vierailla pienemmässä ja toivottavasti rauhallisemmassa.
Puistoon oli kylältä kuljetus hintaan 2 $/hlö/ suunta. Itse puistoon maksoi 15 $/hlö. Taas kerran mietimme, miten onnekkaita olemme, ettei Suomessa tarvitse maksaa esim. kansallispuistoon menemisestä mitään. Paikallisista hinnoista täytyy sanoa vielä sen verran, että alueella oli mielenkiintoinen yhteisöllinen monopoli. Näin ollen kaikki hinnat olivat kiinteitä (ja kovia) eikä tinkaamisesta ollut hyötyä. Kaikista maksuista jaetaan osuudet niin varauspaikalle (esim. majapaikka, matkatoimisto), kuljettajalle, itse puistolle ja sitten vielä yhteisölle. En oikein tiedä, mitä olen järjestelystä mieltä. Se kuulostaa jollain tavalla hyvältä, koska tulot eivät valu vain suurikenkäisille tai ulkomaille, mutta kapitalistisen kilpailun puuttuminen pitää hinnat todella kovina.
Teimme puistossa pisimmän mahdollisen lenkin, joka oli sekin vain viitisen kilometriä. Aikaa siihen meni vaihtelessa maastossa paljon pysähdellen muutama tunti. Saimme toiveemme mukaan kulkea ja ihmetellä rauhassa ilman, että joku piti koko ajan kauheaa älämölöä.
The other side of Arenal
Digitaalikuvaamisen aikana on helppo "räpsiä" tuhansiakin ruutuja päivässä. Kuvia tulee siis kauhea määrä. Onko joukossa kuitenkaan onnistuneita ja oikeasti tosi hyviä kuvia enemmän kuin filmiaikana, jolloin kuvaamiseen oli pakko keskittyä kunnolla? En osaa sanoa ja varmaan vastaus tai mielipide riippuu paljon kuvaajasta ja taidoista. Sitä mieltä kuitenkin olen, että huippukuvaan tarvitaan usein se maaginen "jokin", joka on joskus tuuri, joskus oikea liike, hetki tai valo, joskus jotain ihan muuta. Se "jokin" sattuu kuitenkin kohdalle aika harvoin. Se ei ole yleensä riippuvainen siitä miten kallis tai hieno kameravälineistö kuvaajalla on. Alla olevassa kuvassa on mielestäni sitä "jotain". Suomalaisena jurrikkana (ja perfektionistina) on vaikea kehua omia kuvijaan, mutta minäpä potkaisen kiven polulta ja sanon, että tuota kuvasta tykkään, minusta se on hieno. 
I like this one - what ever that might mean...
Lintujen lisäksi emme nähneet retkellämme muita eläimiä, mutta kasvit ja maisemat olivat upeita.

3 kommenttia:

 1. Näyttää kyllä ihan mielettömältä. Hienoja paikkoja ehditte reissussa taas nähdä.

  Mitäs tykkäsitte tämän reissunne rytmityksestä? Oliko sopivassa suhteessa nähtävää ja siirtymiä vai olisiko jälkikäteen tehnyt mieli valita toisin - pysähtyä jonnekin pidemmäksi aikaa tai skipata kokonaan joku paikka välistä? Mikä jäi kutkuttamaan (pura vida ehkä?) - tuliko sellaista fiilistä, että näille seuduille pitää palata? Vai joko on kiikarissa uudet maat ja ehkäpä kokonaiset mantereet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleisesti ottaen koen, että reissu oli kaikin puolin hieno ja onnistunut enkä halua liikaa miettiä mitä tekisin toisin saati että jokin olisi mennyt "väärin". Et kyllä semmoista kysynytkään, mutta halusin vaan sanoa, että keskityn yleensä jälkikäteen hyviin ja positiivisiin asioihin enkä mieti liikoja reissun mahdollisia ei-niin-kivoja tai "huonoja" puolia.

   Kunhan saan nämä varsinaiset reissukertomukset ja "nähtävyyskuvat" jaettua ajattelin tehdä vähän yhteenvetoa matkasta kokonaisuutena ja pohtia noita sinunkin esittämiä kysymyksiä. Oot siis taas kerran etuajassa. :D Koita siis malttaa vielä. Ok? <3

   Poista
  2. Juu juu! Mieluusti jatkan vielä nojatuolimatkaani näiden kuvien parissa. Nämä kysymykset vain nousivat mieleeni ja ajattelin, että unohdan ne, jos en kirjaa ylös. Tuolla väliin jättämisellä ajattelin lähinnä niitä onnekkaita, jotka ovat matkustamassa samoille seuduille ja suunnittelevat tulevaa matkaansa. Monet paikat kun voivat osoittautua paikan päällä erilaisiksi kuin ennakkotieto toiselta puolen planeettaa kertoo. Palataan siis yhteenvetoon myöhemmin!

   Poista