perjantai 14. marraskuuta 2014

Temppeliherrat seikkailee Vietnamissa

Vietnam on temppeleiden, pagodien ja palatsien luvattu maa. Niitä tuntuu välillä nököttävän vähän joka korttelissa. Ne ovat kuin herkullisen kirjavia ja koristeellisia karamelleja muuten hieman ankean katukuvan keskellä. Halusimme tarjoilla teille nyt pienen makupalan muutamasta merkittävästä paikasta, joissa jaksoimme vierailla. Toivottavasti kuvat yhtään kiinnostavat ja pystyvät välittämään edes osan tunnelmasta. 
Halonginlahden seikkailuiden jälkeen hyppäsimme Hanoissa etelään menevään iltajunaan ja matkasimme yön yli (14 h) Hue nimiseen kaupunkiin. Sen päänähtävyys on 1800-luvun alussa rakennettu keisarillinen linnoitus palatseineen. Alue pommitettiin melkein tuusan nuuskaksi sodissa, mutta on nyt osin restauroitu. Valitettavan suuri osa kulttuurihistoriallisesti merkittävistä kohteista on tuhoutunut pahoin sodissa.
Vallihautojen takana, linnoituksen muurien sisäpuolella on ihmeellisen seesteinen tunnelma. Kaupungin melu, kiire ja roipe jää taakse ja tuntuu kuin olisi siirtynyt toiseen maailmaan. Vaikka ajanhammas ja pommit ovat runnelleet paikkoja, huokuvat rakennelmat silti ylvästä loistoa ja tunnelmaa.
The Citadel (Kinh Thanh), Hué
Huesta jatkoimme muutaman yön jälkeen edelleen etelämmäs kohti Hoi Anin kaupunkia. Matkalla pysähdyimme mm. Marmorivuorella, jossa on lukuisia temppeleitä, luolia, buddha-patsaita, hienoja perhosia ja kiehtovia mummoja. Viimeksi mainittuja tärkeitä yksityiskohtia ei jostain syystä mainittu matkaoppaassa...
 
One of the temples on Marble Mountains
Hoi Anista teimme päiväretken My Son nimisille hindutemppeleiden rauniolle. Ne ovat muinaisen Cham-keisarikunnan tärkeimmät jäljellä olevat rakennelmat, jotka on rakennettu jo 300 - 1100-lukujen välisenä aikana vehreiden vuorien keskelle pyhäksi seremoniapaikaksi.

Yksi kriteeri, minkä takia tämäkin paikka on päässyt Unescon maailmanperintökohteiden listalle kuuluu näin:


"The My Son Sanctuary is an exceptional example 
of cultural interchange, 
with an indigenous society adapting 
to external cultural influences, 
notably the Hindu art and architecture 
of the Indian sub-continent."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti