torstai 13. marraskuuta 2014

Taianomainen Halong Bay

Halong Bay on Pohjois-Vietnamissa sijaitseva merenlahti. Se koostuu yli tuhannesta jylhästä karstisaaresta tai -saarelmasta, joista suurin osa on ihmisen asuttamattomia. Alue tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön monille eläimille. Muun muassa näiden syiden takia osa lahdesta on liitetty Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Lisäksi se on nimetty vuonna 2012 yhdeksi maailman seitsemästä uudesta luonnonihmeestä. En ihmettele miksi - luontonsa ja maisemansa puolesta paikka on todella taianomainen. 

Me kävimme ihailemassa noita ihmeellisiä, merestä nousevia karstivuoria yhdellä kymmenistä laivaretkistä. Meidän retkemme oheisen kuvan paatilla kesti kolme päivää ja kaksi yötä. Maisemat olivat niin huikeat, että niistä olisi voinut nauttia pidempäänkin. Moni käy tekemässä lahdella vain muutaman tunnin kiekan.
Halonglahdella on edelleen kelluvia kalastajakyliä, joiden asukkaat asuvat ympäri vuoden veneissä. Me vierailimme muutamilla niistä. Kylien säilyminen ennallaan on ristitulessa. Yksi ongelma on, ettei niissä ole koulua. Toinen on, että turistit tuovat toisaalta kipeästi tarvittavaa rahaa, mutta vaikuttavat myös väistämättä perinteisiin elinkeinoihin ja -tapoihin. Jotkut valtion tahot haluavat putsata alueen kokonaan heidän mielestään epäesteettisistä asumuksista. Tilalle saatetaan rakentaa (muka) turistien mieliksi uusia, siistimpiä "keinokyliä". Poismuuton edistämiseksi hallitus tarjoaa asukkaille maista (puoli-)ilmaisia asuntoja. 

Onneksi  taistelu on käynnissä ja vuosisatoja kestäneestä ainutlaatuisesta asutuksesta, kulttuurista ja perinteistä koitetaan pitää kiinni. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten siinä käy. Kovin luottavainen en uskalla olla, koska maan yksi ja ainut kommunistipuolue kun saa päähänsä jotain, sitä ei tunnu pysäyttävän mikään. Pari kuukautta sitten Puolue päätti, että kaikki Halonginlahdella liikennöivät laivat pitää maalata valkoisiksi. Niinpä ne maalattiin. Sillä ei ollut mitään merkitystä, että laivat ovat vuosikymmeniä seilanneet lahdella tunnusomaisissa väreissään.
 
Pohjois-Vietnamissa on hassu tapa soutaa jaloillaan. Tämän konstin avulla kädet jäävät vapaaksi kalastamiseen, syömiseen, juomiseen. Kannattaa muistaa tämä vaihtoehto (tai sitten ei), kun lähdet seuraavan kerran soutelemaan.

Useamman kerran kolmen päivän aikana otimme kajakit allemme ja kävimme tutustumassa lähemmin pienempiin poukamiin ja karstimuodostelmiin. Saarissa on paljon luolia ja onkaloita ja niihin piti tietenkin käydä tunkemassa nenänsä.

Halongin suojaisilla saarilla asustaa paljon harvinaisia ja uhanalaisiakin eläimiä. Yksi niistä on lehtiapinoihin kuuluva languri. Golden-headed tai Cat ba languri (Trachypithecus p. poliocephaluson tutkijoiden mukaan yksi maailman harvinaisimmista kädellisistä. Niitä elää vain Cat Ba:n luonnonpuistossa Halonginlahdella. Populaation kooksi arvellaan 60 -70 yksilöä. 

Meillä ehkä kävi niin suurenmoinen tsägä, että näimme tuosta langurilaumasta osan. Todistusaineena siitä on oheinen kuva. Sitä ja muita otoksia on koitettu verrata netin kuviin, mutta varmuudella emme uskalla hehkuttaa bonganneemme tuon erittäin unhanalaisen otuksen. Huh huh, koko juttu kuulostaa vielä epätodellisemmalta nyt kun sen tähän kirjoittaa. Noh, langurien tunnistaminen ja erottaminen toisistaan ei ole meille ihan arkipäiväistä. Olisi huippua, jos joku apinatietäjä uskaltaisi vahvistaa asian. Kaikesta huolimatta oli yksi retken kohokohdista saada seurata kajakista noita suloisia ja hassuja otuksia.
Miltä näytti ja kuulosti?

12 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat, pääsi oikein tunnelmaan mukaan :-) Niin... ja hyvä juttu - kuten aina! On aina päivän kohokohta seurata teidän seikkailuita. Tahtoo lisää.... <3 - Kirsi S.

  VastaaPoista
 2. Ihanat apinat ja kuvissa uskomattoman rauhallinen tunnelma :) -K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelma lahdella oli tosiaan rauhallinen, ehkä jopa hiukan aavemainen. Mukavaa, että se välittyi kuvissa.

   Poista
 3. Takuulla toi on apina...: Nimimerkillä apinantuntja ��

  VastaaPoista
 4. Just sain luettuu Risto Isomäen kirjottaman Con rit -kirjan, jonka tapahtumat keskittyy yllä mainittuihin maisemiin. Suosittelen ehdottomasti lukemaan. On ajatuksia herättävä(niinku aina) ja kutkuttavan jännittävä, liittyen juurikin noihin luoliin :) Ihanaa reissua! Täällä on niiiiin pimeetä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä! Halonginlahti oli melko aavemainen ja harmaa paikka, mutta ehkä seuraava päivitys välittää hiukan väriä ja valoa sinne kaamokseen asti.

   Poista
 5. On ikävä tuu jo sieltä. T:Tiia 4 luokalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tiia!
   Onpa kiva, että olet käynyt katsomassa blogia. On minullakin teitä ikävä. Nopsaan tämä loppuaika menee ja pian jo nähdään. Olkaahan ahkeria ja kiltisti! T. Heikki

   Poista