keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Kestokauppakassi matkaan mukaan!

Terkkuja äiteelle!
Voiko pieni kassi muuttaa maailmaa? Toivottavasti voi! Kannamme reissussakin aina mukanamme pientä kestokassia. Täällä se tuntuu erityisen tärkeältä, koska muovipusseja tuputetaan ilmaiseksi joka välissä ja harvoissa paikoissa on minkäänlaista kierrätystä. Tällä kertaa meillä on äidiltäni saatu pieni kassi, joka kulkee mukana pienessä kukkapussissa. Se on saanut suunnattomasti huomiota. Joka kerta kun olemme käyneet ostamassa vettä, hedelmiä tai evästä bussimatkalle ja kieltäytyneet ystävällisesti muovipussista näyttämällä omaa pussukkaa, on kukasta ilmestyvää kassia ihailtu ja ihmetelty kovasti supattaen. 

Saan kai toivoa, että joku muukin saattaa jättää muovipussit ottamatta ja siirtyy kestokasseihin. Ongelmahan ei ratkea (ainakaan täällä) ajattelemalla, että kaikki pussit päätyisivät roskapusseiksi saati sitten kierrätykseen. Olisikin niin! Aivan liian iso osa päätyy luontoon ja etenkin mereen. Tähän väliin pari tilastotietoa siitä, miten valtavasta ongelmasta on kyse: 
  • Joidenkin arvioiden mukaan 8 MILJOONAA TONNIA muovia päätyy joka vuosi mereen. Yksinkertainen versio ongelmasta on, että eläimet kuolevat takerruttuaan muoviin tai syötyään sitä. Ajan saatossa auringonvalo hajottaa muovin pieniin planktonin kaltaisiin partikkeleihin (microplastic), joita vesien ja pohjan eliöt syövät. Kuka teistä haluaisi syödä muovia? Sen lisäksi, että nämä partikkelit myrkyttävät eliöitä, niistä liukenee veteen ties mitä myrkkyjä. 
  • Mistä kaikki muovi sitten mereen joutuu? Sitä ei tarkkaan tiedetä, mutta yksi syy lienee, että maailmassa käytetään joka vuosi 500 - 1000 MILJARDIA muovipussia. Tämä tarkoittaisi, että joka minuutti näytetään 2 MILJOONAA pussia. Vaikka luvuissa on suurta vaihtelua, ovat määrät kaikesta huolimatta karmeita.
Centro de Reciclaje in Boquete
Jokainen voi tehdä joka päivä pieniä ekotekoja. Vaikka ne saattavat tuntua mitättömiltä, kannattavat ne silti. Monesta pienestä pisarasta tulee lopulta iso virta ja niin edelleen.

3 kommenttia:

  1. Lue merelle asennettavasta jätepadosta: http://yle.fi/uutiset/ensimmainen_kokeilu_avomerella_hollannin_edustalle_kelluva_muovia_keraava_jatepato/8562493

    VastaaPoista
  2. Aina oma kestokassi matkassa niin Suomessa kuin maailmalla :)

    VastaaPoista