tiistai 16. joulukuuta 2014

Burma, Myanmar vai mikäsenyo?

Mitä sä nyt sekoilet? Onko se maa Burma vai Myanmar vai mikä? Koita päättää!

Nimestä lähtien Myanmar eli Myanmarin liiton tasavalta eli Burma aiheuttaa päänvaivaa. Lyhyesti sanottuna Burma-nimen käyttämisellä voi symbolisesti tukea maan oppositiota ja vastustaa epädemokraattista hallitusta. Burmaahan hallitsee vähintäänkin kiistanalainen sotilashallinto. Se päätti vuona 1989 muuttaa maan viralliseksi nimeksi Myanmar tai Myanmarin liiton tasavalta, kysymättä kansalta mitään. Nimi perustuu maan formaalimpaan nimeen [mjəma]. Burman puhekielessä maan nimi on ollut satoja vuosia Burma [bəmà] ja on sitä edelleen. Mikä sitten on oikea nimi? Onko sitä?
"Myanmarin oppositiopuolueet käyttävät edelleen valtiosta nimeä Burma. Ne eivät koe Myanmar-nimen olevan virallisesti laillinen, koska sotilasjunttaa ei ole valittu valtion johtoon demokraattisesti. Kansainvälisesti valtiosta käytetään molempia nimiä. Aasian valtiot, YK ja osa kansainvälisestä järjestökentästä muun muassa Amnesty International käyttävät nimeä Myanmar. Myös Suomi käyttää nimeä Myanmar. Euroopan unioni käyttää kompromissiratkaisuna molempia nimiä yhdessä Burma/Myanmar. Iso-Britannia, Yhdysvallat ja osa kansainvälisestä järjestökentästä käyttävät Burma -nimeä." Lähde
On the wall of the Royal Palace, Mandalay
Nimikiista heijastaa maata runtelevia syvempiä ongelmia eli julmaa, diktaattorimaisesti johtavaa ja riistävää sotilastaustaista hallintoa. Se on vuosien ajan tukahduttanut väkivaltaisesti demokratiaa vaativia mielenosoituksia. Selkkauksissa on saanut surmansa (=tapettu) useita tuhansia ihmisiä. Rehellisiä vaaleja on koitettu pitää, mutta juntta on runnonut aina lopputuloksen mieleisekseen. Se on hajoittanut härskisti puolueita ja vanginnut ihmisiä ilman oikeudenkäyntiä. Burmaa pidetään siis hyvästä syystä yhtenä maailman epädemokraattisimmista maista.
Burman taloutta pyörittää kuulemma parinkymmenen perheen sisäpiiri. Tutkimusten mukaan maan korruptio on Somalian rinnalla maailman pahin. Valtion rahat nielee siis joko armeijan pohjaton kita tai eliitti. Tavallinen kansa elää ahtaalla, valtion BKT:sta liikenee terveydenhuoltoon vaivaiset pari prosenttia ja koulutukseen yksi (Suomen vastaavat luvut ovat n. 9 % ja 6 %). Yrittäminen on maassa todella vaikeaa, vaikka tilanne on viime vuosina hieman helpottunut. Median sensuuri on erittäin voimakasta. Sananvapautta ei ole. Jopa maan jalkapallojoukkueen häviöstä kertovia juttuja sensuroidaan. Tarkkaan valvottua ja rajoitettua internettiä käyttää arviolta 1 % väestöstä (Suomessa vastaava luku 85 %). Muslimiväestön etnisiä puhdistuksia piilotellaan. Lääkärit ilman rajoja -organisaatio häädettiin hiljattain maasta, koska se kertoi julkisesti hoitaneensa etnisissä väkivaltaisuuksissa haavoittuneita potilaita. Nämä ovat vain muutamia mätiä esimerkkejä maan lahossa hedelmäkorissa.
Kaikesta yllä mainitusta huolimatta halusimme vierailla tuossa kiehtovassa maassa, joka on ollut turismille avoin vain vähän aikaa. Pohdimme toki sinne matkustamista pitkään. Onko se turvallista? Ja etenkin onko se oikein? Onko se järkevää? Tämäkään asia ei tietenkään ole mustavalkoinen, vaikka kirjoituksen kuvat sitä ovatkin.

Jälkikäteen voimme sanoa, että Burmaan matkustaminen oli ainakin todella turvallista sekä hyvin antoisaa! Maan kulttuuri on todella kiehtovaa ja paikalliset ihmiset ystävällisempiä kuin olemme missään matkoillamme tavanneet. Haluamme uskoa siihen, mitä Lonely Planetin tutkijaryhmä kirjoitti: Burmassa tavallinen kansa toivoo maahan ulkomaalaisia turisteja. He haluavat nähdä, että maa on ainakin jossain määrin avoin eikä heitä ole unohdettu. Toiveena heillä tietenkin on, että turismi auttaisi maata kehittymään, vähentäisi räikeitä, piiloteltuja ihmisoikeusrikkomuksia, synnyttäisi työpaikkoja ja toisi kipeästi kaivattuja tuloja. 
Burmaan matkustaminen ei todellakaan ole ihan "pala kakkua", vaikka sinne helposti nykyään pääseekin. Kaikkien, jotka harkitsevat sinne matkustamista, olisi meidän mielestä hyvä ymmärtää, ettei se ole mikään normaali turistimaa. Ajattelemattomat voivat nimittäin tukea epädemokraattista sotilasjunttaa tyhjentämällä koko matkakassansa sen pursuavaan kirstuun. Onneksi on keinoja, joilla juntan rahallista tukemista voi minimoida. Tässä niistä muutamia:
  • Älä matkusta maahan paketti- tai ryhmämatkalla. Jos haluat matkustaa Burmaan vastuullisesti, luksusmatkat ja hienot ravintolat eivät juuri voi tulla kysymykseen. Kasaa itse pakettisi - se on ihan helppoa! Osta lennot ja valitse itse majoituksesi. Vältä isoja resortteja ja hotelleja, koska ne omistaa todennäköisesti Se Eliitti tai junttaa tukeva kiinalainen business. On useita tapauksia, joissa paikalliset asukkaat on jyrätty raa´asti puskutraktoreilla hienojen hotellikompleksien tieltä. Pyri valitsemaan pieniä majataloja (Guesthouse) ja hostelleja. Niiden aulassa ei ole maan lippua ja valokuvia vihreäpukuisista sotahemmoista.
"In this time of great change and with locals given more rights to trade privately, it’s important that we support them rather than line the pockets of the corrupt and controlling system. While your guesthouse will not always be the cleanest or most comfortable, or your food the most delectable, remember one thing – local support is the greatest thing you can give during this exciting stage of development in Myanmar. For many, it will be time to embrace a new way of travelling." Lähde
  • Matkusta bussilla niin kuin paikallisetkin. Maan rautateiden ja lentoyhtiöiden taustalla on Se Eliitti, samoin kuin isojen jokiveneristeilijöiden.
  • "Spread your money": Ensinnäkin matkusta isojen kaupunkien kuten Yangonin eli Rangoonin ja Mandalayn ulkopuolelle, joissa Eliitillä on raudanluja asema. Äläkä käytä kaikkia rahojasi yhdessä ravintolassa, tuliaiskaupassa tai retkioperaattorilla. Osta vettä, hedelmiä, ruokaa, käsitöitä pienistä kadunvarsikojuista, vuokraa pyörä paikalliselta pienyrittäjältä ja syö perheravintoloissa. 
  • Hyödynnä yksityisiä matkaoppaita ja paikallisia pieniä retkenjärjestäjiä.
  • Jos mahdollista, tee retkiä maaseudulle, isojen (hallituksen tukemien) turistinähtävyyksien ulkopuolelle.

Tässä muutamia vinkkejä mietittäväksi. Jos sinulla  on jotain lisättävää tai kommentoitavaa, kerro ihmeessä! Näitä asioita ei ole muuten pahitteeksi miettiä matkustellessa muuallakin. Välinpitämättömän massaturismin ja "turistirysien" ongelma kun usein tuppaa olemaan - etenkin ns. eksoottisemmissa maissa - että rikkaat rikastuvat ja köyhät kurjistuvat...

Lisälukemista hikareille: :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti