lauantai 27. joulukuuta 2014

Angkorin temppelit jatkuu: Ta Prohm

Angkorin arkeologisessa puistossa on toisiaan valtavasti nähtävää. Alue on järisyttävät 400 neliökilometriä. Me näimme siitä parissa päivässä vain murto-osan, vaikka koitimme olla paahtavassa helteessä ja matkan viimeisessä varsinaisessa nähtävyydessä tosi reippaita. Lonely Planet kuvaa Angkorin temppelialuetta näin:
"The hundreds of temples surviving today are the sacred skeleton of the vast political, religious and social centre of the ancient Khmer empire. Angkor was a city that at its zenith, boasted a population of one million when London was a small town of 50.000. The houses, public buildings and palaces of Angkor were contructed of wood - now long decayed - because the right to dwell in structures of brick or stone was reserved for the gods."
Temppeleitä on alueella edelleen satoja - osa paremmassa - osa heikommassa hapessa. Suurin ja tunnetuin on edellisessä päivityksessä esittelemäni Angkor Wat. Erilaisia ja omalla tavallaan upeita monumentteja on paljon muitakin. Yksi niistä on luonnon valtaama Ta Prohm. (..tähän kuuluisi jatkaa "jossa on kuvattu Angelina Jolien tähdittämä elokuva Tomb Raider"). 
Ta Prohm
Angkorin temppelit ovat hienoja esimerkkejä muinaisista kädentaidoista ja arkkitehtuurista. Ta Prohmissa oli kuitenkin kiehtovaa raaka luonnon voima. Valtavat puut ovat nimittäin vallanneet temppelin. Niiden juuret luikertelevat muurien raoista ja musertavat kiviä kuin rautakourat. Latvat nousevat taivaisiin ikään kuin muistuttaen ketä - tai paremminkin mitä - meidän tulisi kumartaa ja kunnioittaa.
Osa temppelistä oli suljettu hyvin ymmärrettävien korjaustöiden takia. Aukioleva osakin oli paikoin niin luhistunut, että päästäkseen eteenpäin oli loikittava lohkareiden yli ja ryömittävä pienistä aukoista. Minkäköhän takia sillä puolella näkyi kauhean vähän muita turisteja....
Ta Prohm
Ta Prohm
Ta Prohm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti