Tunnen sydämessäni tuskaa Galapagokselle matkustamisesta. Tämä ei siis ole vain innostuksen aiheuttamaa poltetta, vaan omantunnontuskaa. Paikka on niin ainutlaatuinen ja ekosysteemi niin kovin hauras, että onko sinne pakko itsensä tunkea. Eikö riittäisi, että katsoo ihmetyksiä Avarasta luonnosta? Meidän vastauksemme on "ei", sori vaan. Halua päästä itse paikan päälle on liian kova, en voi sille mitään. Tiedän, että olen ahne tällaisille seikkailuille ja elämyksille, vaikka se epäekologista onkin, kuten matkustaminen ylipäätään! Eräs reissublokkari on kirjoittanut hyvin Galapagokselle matkustamisen ristiriitaisuudesta jutussa Ei Galapagokselle. Tuo kannattaa lukea, vaikka en kaikesta samaa mieltä olekaan.
Samalla kun miettii matkustamisen valtavia ympäristövaikutuksia, tulee mieleen matkustamisen eettinen puoli. Oliko moraalitonta matkustaa Kiinaan, jossa rikotaan räikeästi ihmisoikeuksia? Entä USA:an, joka ei piittaa kansainvälisistä sopimuksista ja pitää ihmisiä vankeina ilman oikeudenkäyntiä? Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Meidän valintamme on kuitenkin boikotin ja eristämisen sijaan mennä itse paikan päälle. Koitamme matkustaa vastuullisesti; kunnioittaa paikallista kulttuuria ja pitää ympäristövaikutuksemme pieninä - niin kuin teemme Suomessakin. Jos elää vain mediasta tulevan tiedon varassa, voi saada hyvin vääristyneen kuvan maailmasta.
Tässä meidän pieni vinkkilista vastuullisemman matkustamisen (ja elämisen!) puolesta:
- Jos voit liikkua muulla tavoin kuin lentämällä, tee se
- Älä osta turhaa krääsää ja minimoi jätteen määrä (jos hanavesi on juotavaa, älä osta pullovettä)
- Äläkä missään tapauksessa osta uhanalaisien eläimien osista tehtyjä tuotteita (esim. sarvikuonon luu, turkikset)
- Älä roskaa luontoa tai tuhlaa vettä esim. lotraamalla kylvyssä
- Kierrätä tuottamasi jätteet tai ylijäämätavarat aina kun voit
- Säästä sähköä - ilmastointia ei ole pakko pitää aina päällä
- Pysy luonnonsuojelualueilla merkityillä poluilla äläkä mene niiden ulkopuolella ajatellen, että "jos minä nyt vaan täällä tallustelen niin ketä se nyt haittaa"
- Lue matkakohteen kulttuurista ja tavoista ja kunnioita niitä esimerkiksi pukeutumalla niitä kunnioittaen
- Suosi mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita, palveluita ja yrittäjiä
- Valitse ympäristöä kunnioittavia matkanjärjestäjjiä (jotka eivät laske ankkureitaan koralleihin tms.)
- Äläkä jumatsuka sörki niitä koralleja, klähmi ja hätistele ja aja takaa eläimiä, revi kasveja, koske näyttelyissä esineisiin joissa lukee "ei saa koskea"
- Osallistu mahdollisuuksiesi mukaan (ruohonjuuritason) vapaaehtoistyöhön
- Kunnioita ihmisoikeuksia kaikkialla
- jne. jne.
Koko maailmaa en voi yksin pelastaa, mutta tulipa nyt hiukan paasattua mieliaiheestani ja käytyä samalla pientä anekauppaa itseni kanssa. Nyt koitan laittaa tunnontuskat syrjään. Toivottavasti jokainen teistä muistaa, että pienikin ekoteko on parempi kuin ei mitään! Loppukaneetiksi sopii afrikkalainen sananlasku:
"Jos luulet olevasi liian pieni vaikuttamaan asioihin,
yritä nukkua suljetussa huoneessa, jossa on moskiitto."
Miksei tässä ole tykkää-nappia? :)
VastaaPoistaNyt on!
PoistaTämä blogi toimii hyvin teidän syyllisyyden lieventäjänä. Nääs kun meidän kuusihenkinen perhe ei ikimaailmassa pääse näkemään näitä paikkoja, niin me reissataan virtuaalisesti teidän mukana ihan minimaalisilla ympäristövaikutuksilla. ;)
VastaaPoistaIhana Ulla! Herkkiksellä tuli ihan tippa simmuun. Grande halaus ja muchas gracias!
PoistaPeukutan! Tuon vinkkilistan minäkin voin allekirjoittaa. Terveisiä vaan Karhunkierrokselta.... / Tuula
VastaaPoistaMukava kuulla! Kivaa ulkoilua ja kesäretkeilyä sinnekin!
Poista