sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Knossoksen palatsi, Kreeta

Kreetalla sijaitsevat Knossoksen palatsin rauniot ovat joidenkin mielestä yksi koko Kreikan merkittävimmistä kulttuurihistoriallisista matkakohteista Ateenan Akropoliksen rinnalla. Vaikka Kreetan reissumme päätarkoitus oli levätä, syödä hyvin ja vähän patikoida, ei tällaista mahdollisuutta voinut ohittaa. Kaiken lisäksi matkamme alkoi Kreetan pääkaupungista Heraklionista (Iraklionista), joka sijaitsee vain muutaman (5-6 km) kilometrin päässä Knossoksesta. Meidän oli siis helppo piipahtaa ihmettelemässä paikkaa, kun saimme auton allemme. Myös paikallisbussilla olisi päässyt sinne helposti.


Tapamme mukaan olimme aamulla aikaisin liikenteessä ja saimme helposti parkkipaikan (ilmaisen), vältimme lippuluukulle jonotuksen ja ruuhkat palatsialueella. Muutamia ryhmiä oli toki jo saapunut, mutta mukavan rauhassa saimme alueella kierrellä - vain hiton äänekäs riikinkukko mekasti korkealla puussa. ;) 

Liput palatsialueelle maksoivat aikuisilta 15 €/nuppi, nuoret pääsevät ilmaiseksi! Jos olisi maksanut euron lisää, olisi saanut kaupanpäälle lipun Heraklionin museoon, mutta meillä ei ollut nyt halua palata siihen suuntaan. Muille suosittelen ehdottomasti komboa, koska museota on kehuttu paljon ja sinne on sijoitettu palatsista löydetyt pienesineet.


Ikivanha ja valtavan kokoinen palatsi on nykyään raunioina, joten pääasiassa alueella on enää vain kivikasoja. Pystyssä olevat isommat rakennelmat on restauroitu (rajulla kädellä?) löytyneiden piirrosten ja arkeologi sir Arthur Evansin olettamusten mukaan. Kaikki on alueella ulkotiloissa säiden armoilla, joten pienesineet jne. on tosiaan siirretty turvaan Heraklionin museoon. Muutamia ruukkujen ja maalauksien jäljennöksiä alueella kuitenkin on värittämässä tarinoita ja sisustamassa huoneita.

Suuria pithos-ruukkuja on ilmeisesti käytetty ruoan säilytykseen 

 Ja sitten pieni pläjäys historiaa:
  • Knossoksen alueen arvioidaan olleen asutettu jo 7000 eaa. 
  • Knossoksen ensimmäinen minoslainen palatsi rakennettiin yli 4000 vuotta sitten. Tarun mukaan palatsi oli minolaisten kuninkaan Minoksen kuninkaanlinna.
  • Se oli kooltaan valtava 22.000 neliömetrin kokoinen pieni kaupunki, jossa asui arviolta 8000 ihmistä. Huoneita keskusaukiota ympäröivässä palatsissa oli 1000-1500, kerroksia palatsissa saattoi olla jopa viisi.
  • Palatsi oli teknisesti huikea taidonnäyte, jossa oli mm. ilmastointi, viemäröinti ja vesikäymälät! Lisäksi sen katsotaan edustavan korkeakulttuuria löytyneiden koriste-esineiden, maalauksien, keramiikan jne. takia.
Jäljennös seinäfreskosta
  • Minolaiskulttuurin arvellaan tuhoutuneen 1600-1700 eaa maanjäristyksessä ja tsunamissa. Tämän jälkeen Knossoksen tuhoutuneesta palatsista puhuttiin vain kreikkalaisissa mytologisissa tarinoissa. Niissä kerrottiin mm. valtavasta palatsista, jonka alla oli labyrintti. Labyrintissa asui tarujen mukaan ihmisuhreja vaativa Minotaurus - Minoksen poika - joka oli puoliksi härkä ja puoliksi ihminen.
  • Tuhoutuneen palatsin päälle rakennettiin myöhemmin uusi palatsi, mutta sekin tuhoutui aikanaan. Sittemmin alueen kukoistus alkoi hiipua ja se vaipui unholaan.
  • Kreetalainen arkelogi, jonka nimi Minos Kalokerinos on mielenkiintoinen yhteensattuma Minos-myyttien kanssa, alkoi tehdä Knossoksen alueella tutkimuksia vuonna 1878. Hän löysi jäänteitä maalatuista seinistä ja keramiikasta. 
  • Myöhemmin brittiläinen arkeologi sir Arthur Evans sai luvan jatkaa kaivauksia alueella 1800-1900-luvun vaihteessa. Hänellä oli aavistus, että Knossoksesta voisi löytyä jotain suurta ja niinhän siinä lopulta kävi. Vuonna 1899 tehtiin läpimurto ja löydettiin maahan hautautuneen palatsin jäänteet. Ne tukevat Evansin oletusta, että paikalla on kukoistanut joskus aiemmin tuntematon neoliittinen korkeakulttuuri. Evansin johdolla Knossoksen kaivauksia jatkettiin 35 vuotta hänen elämänsä loppuun saakka. 
  • Evans on kuvannut Knossosta rauhaa rakastavien ja taiteita arvostavien ihmisten palatsina, jota suojaamaan ei oltu rakennettu edes muuria. Kummallisena pidetäänkin sitä, ettei hallitsijan mahtipaikalta ole löytynyt juuri minkäänlaisia aseita saati viitteitä armeijasta.
Restauroitu palatsin seinä freskoineen
Restauroitu palatsin seinä freskoineen 

Noh, mitä olimme mieltä Knossoksesta ja kannattaako mennä? Toki paikka on kulttuurihistoriallisesti hyvin merkittävä ja mielenkiintoinen niille, jotka ovat todella kiinnostuneet historiasta ja erityisesti kreikkalaisesta mytologiasta. Suosittelemme kuitenkin lukemaan palatsista ja historista etukäteen, jotta vierailusta saa enemmän irti. Me olimme tehneet niin. 

Toinen hyvä vaihtoehto on palkata paikan päältä opas. Luonnollisestikaan paljoa alkuperäistä ei noin vanhoista rakennuksista ole enää jäljellä, joten moni voi hiukan pettyä kivikasojen ja muutamien jäljennösten keskellä. Alakoululaisten perheille lisäksi *vinkki vinkki*, antiikin Kreikkaa käsitellään 5. - 6. luokkalaisten historiassa ja heille vierailu Knossoksessa voi tuoda uutta innostusta historian opiskeluun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti