perjantai 24. kesäkuuta 2016

Aradena kylä ja gorge, Kreeta

Iloksemme teimme Chóra Sfakionista pienen autoretken myös syrjäiseen Aradenan vuoristokylään ja rotkolle. Pientä, mutta hyväkuntoista kiemuratietä pääsi paikalle reilussa puolessa tunnnissa. Kylä sijaitsee karussa maastossa Lefka Orin eli Valkoisten vuorten rinteellä. Kylä autioitui 1940-luvulla, kun kaksi perhettä riitautui vuohien takia. Mylläkässä melkein kaikki asukkaat saivat surmansa. Kuljeskelimme aavemaisissa raunioissa vuohien keskellä pitkän tovin. Paikka oli minusta kiehtova, mutta moni turisti ei sinne vaivautunut. Suurimmalle osalle riitti, että astui autosta pari askelta ulos ja sai napattua kuvan Aradenan näyttävästä rotkosta.
Lefká Óri - White mountains
Lefká Óri - White mountains
Aradenan kylä oli toisaalta suojassa ja toisaalta eristyksessä 1980-luvulle saakka valtavan rotkon takia. Kylään pääsi vain kivisiä polkuja pitkin ja laskeutumalla ensin rotkon pohjalle ja nousemalle sitten toiselta puolelta takaisin ylös. Vasta vuonna 1986 rakennettin Vardinogiannis silta rotkon yli. Kapea ja jytisevä terässilta roikkuu pelottavasti 138 metrin korkeudella.
Vardinogiannis bridge
Paljon puhutun Imbroksen jälkeen Aradena teki minuun suuren vaikutuksen. Se oli todella näyttävä ja jylhä. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisimme ehdottomasti käyneet vaeltamassa sen. Se olisi onnistunut suht´ helposti ottamalla Chóra Sfakionista kyyti ylös ja kävelemällä kanjoni alas meren rannalle Marmara nimiselle rannalle. Siitä olisi voinut jatkaa matkaa Loutroon, josta olisi saanut lauttakyydin takaisin Sfakioniin.

Church of Archangel Michael from the 14th century

Serpentine road back to Chóra Sfakion

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti