tiistai 5. elokuuta 2014

Olipa kerran 68 miljoona vuotta sitten...

Sucren laitamilta löytyi meille täysin tuntematon helmi, joka ansaitsee oman päivityksen. Kyseessä on käsittämättömät 68 miljoonaa vuotta vanhat dinosauruksen jäljet! Valmiin pakettiretkenkin olisi voinut ostaa, mutta Kivisen Nurmen halpamatkat menivät paikan päälle tietenkin omine nokkineen kanojen ja perunasäkkien keskellä paikallisbussilla.


Ja nyt onkin sitten taas vuorossa kaikkien hikareiden innolla odottama paleontologinen infocorneri (Jeee!):

Ikivanhat jäljet ovat 70 metriä korkeassa Cal Orck´o seinämässä. Jälkiä on yhteensä yli 5000, joka on eniten maailmassa. Monet ovat selkeinä polkuina muinaisessa mudassa. Paikka on löytynyt yllättäen sementtitehtaan kaivoksista vuonna 1985. Alueen yhteyteen on avattiin vuonna 2006 pieni Parque Cretácico -teemapuisto, jossa on dinosaurusfiguureja oikeassa koossa ja valoksia jäljistä. Muuten sementtitehdas ja kaivos rouskuttaa menemään alkuperäisessä käytössään.

Vuonna 2010 osa seinämästä on romahtanut tuhoten osan jäljistä, mutta paljastaen samalla alta uuden kerroksen. Tutkijat uskovat, että seinämässä voi olla jälkiä useassa kerroksessa. Kohde on tällä hetkellä todella huonosti suojeltu - vain jotain sadevesien ohjausta on tehty seinän yläreunassa. Tuntuu täysin uskomattomalta, että noin ainutlaatuisessa paikassa sementtitehtaan raskaat rekat jyristävät edelleen menemään aivan seinämän tuntumassa. Pyrkimyksenä on saada paikka UNESCON suojeluun, mutta prosessi on kesken ja asialla on kiire. Arvioiden mukaan eroosio tulee tuhoamaan jäljet pehmeässä kalkkikivessä vuoteen 2020 mennessä ellei niitä suojata pikaisesti.En ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut dinosauruksista Jurasic Parkkia enempää. Dinosaurukset ovat aina tuntuneet jollain tavalla epätodellisilta kumisilta satuolennoilta. Syy on varmasti myös se, että pieni pääni ei ole pystynyt kasaamaan kymmeniä ja satoja miljoonia vuosia vanhoja palikoita jonoon. Tämä paikka herätti kuitenkin täysin uuden mielenkiinnon ja tiedonjanon, onhan se aivan käsittämätöntä saada pällistellä aitoja DINOSAURUSTEN jälkiä.  


Joidenkin tietojen mukaan seinämästä on tunnistettu ainakin kahdeksan eri dinosauruslajin jäljet. Helpoimmin tunnistettava ja erottuva jälki on kasvisyöjien ryhmään kuuluvien sauroporoksien norsumaisen pyöreä jälki. Nykyään erilaisia jälkijpolkuja on 462. Monet niistä risteilevät selkeästi pitkin seinämää. Jos asia ei ollenkaan innosta, saattaa ajatella, että mitä ihmeellistä on ämpärinpohjan mallisissa pyöreissä länteissä kiviseinässä ja että jokuhan on voinut käydä ne siihen eilen tökkimässä. Moni taho on kuitenkin tieteellisesti todistanut jäljet aidoiksi. Ovatkohan sementtitehtaan työntekijät, jotka ovat ensimmäisinä ihmetelleet töidensä lomassa kaivauksista löytyneitä jälkiä tajunneet millaisen muinaisaarteen he ovat löytäneet.

 
Alla olevassa kuvassa ainakin pitäisi olla nähtävissä kolmivarpaisen, pienen lihansyöjän jalanjälki. Ennen jälkiä pääsi lähemmäs ja ihmisten annettiin jopa koskea niihin. Nykyään seinämän lähelle pääsee vain kahdesti päivässä - jolloin työt kaivoksen tässä osassa lopetetaan pariksi tunniksi. Seinämästä on nykyään pysyttävä useamman metrin päässä, joka on tietenkin hyvä, mutta se tekee tietenkin vaikeaksi saada hyviä kuvia yksittäisistä jäljistä.


Puistossa esitellyt dinosauruslajit ovat:
  • titanosaurus (sculpture and footprints)
  • iguanodontian (sculpture)
  • abelisaurian (sculpture)
  • carnotaurus (skeleton)
  • sauropods, theropods and ornithopods (footprints)
  • hadrosaurs (footprints)
  • ceratops (footprints)
  • ankylosaurus (footprints)
  • tyranosaurus rex (skeleton and footprints)

Miksi jäljet sitten ovat pystysuorassa seinämässä. Seinämä on tietenkin ollut joskus vaakatasossa. Alla on kuva siitä, miten se on vuosimiljoonien aikana työntynyt pystyyn laattojen liikkuessa. Tutkijoiden mukaan alue on muinoin ollut kostea järven ranta, joka on vetänyt puoleensa useita dinosauruslajeja. Jäljet ovat tallentuneet pehmeään rantasaveen, joka on myöhemmin säiden muuttuessa kuivunut.Paikkana aktiivisen sementtikaivoksen ja -tehtaan rytkeen keskellä oleva nähtävyys ei ole mikään hienoin tai siistein turistisaitti. Meillä on onneksi vilkas mielikuvitus, joka leimahti liekkiin Cal Orck´on jäljistä. Kuvat eivät tietenkään tee taaskaan oikeutta paikan vaikuttavuudelle, mutta koittakaapa miettiä vaikka 50 metriä pitkä tai 122 tonnia painava jättiläinen tallustelemaan viereenne, *RRRrough*. Jäljet olivat meidän mielestämme huippu mielenkiintoiset, mutta kaikki riippuu tietenkin siitä mistä tykkää.

2 kommenttia: