tiistai 26. elokuuta 2014

Australian kokoinen katvealue

Ilmeisesti joku siellä sentään odottaa uusia kuvia ja juttuja. Kiitos kamut! =) Pahoittelen hiljaiseloa! 

Saavuimme 15.8. Sydneyyn (noinko se oikeasti kirjoitetaan?). Selkä ja takamus ovat varmaan kovettuneet yli 20 tuntisista bussimatkoista, joten valtameren ylityslento ei tuntunut oikeastaan missään. Kaikki on mennyt paikan päällä hyvin kovista kevättalvisista sateista huolimatta. En ole pystynyt välittämään kuulumisia uusien päivityksien muodossa, koska internetin käyttö on täällä hankalaa. Olimme lukeneet asiasta, mutta silti on yllättävää, että Australiassa on vaikeampi käyttää nettiä kuin esimerkiksi Perussa.  

Joka majapaikassamme on ollut jonkinlainen langaton netti, mutta se on usein todella hidas. Lisäksi sen käyttö on kallista, minkä takia esimerkiksi kuvien lataaminen on ollut kiellettyä. Tämä johtunee siitä, että valmiiksi kalliisiin nettisopimuksiin kuuluvat lisäksi aina datarajoitukset. Julkisissa tiloissa kuten lentokentillä, bussiasemilla ja kahviloissa netit ovat olleet niin hitaita, ettei bloginpäivityssivusto ole edes avautunut, saati että tänne olisi voinut ladata kuvia. 

Saa nähdä koska pystyn päivittämään matkakuulumisia kuvien kera. Villit kengurut ja koalat on kuitenkin jo bongattu, jihuuuuu! Kohta pulahdamme Isoille valliriutoille snorklaamaan. Juttuja odotellessa Route map -välilehdestä voi käydä kurkkimassa missä olemme seikkailleet. Koska saatatte joutua odottamaan uusia kuvia vielä jonkin aikaa, kannattaa käydä selailemassa vanhoja juttuja. Niitähän pulppusi hanasta melkoisella suhinalla ennen mantereen vaihtoa. Toivottavasti niissä riittää ihmeteltävää!

Nörttien infokorneri
Mistä Australian takapajuisuus nettiasioissa sitten johtuu? Asia on tietenkin monimutkainen, mutta tutkimme sitä hiukan netistä mm. vertaamalla Suomen ja Australian kustannuksia Cost of Living Comprison -sivustolla ja lukemalla viimeisintä State of the Internet -raporttia. Tuon hyvin epävirallisen elinkustannusarvion mukaan nettiyhteys (6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL) maksaa Suomessa 20,02 € ja Australiassa 47,68 € eli 138 % enemmän. Mobiilidatan (1 min. of Prepaid Mobile Tariff Local (NO Discounts or Plans) hinta on Suomessa 0,07 € ja Australiassa 0,63 € eli 762 % enemmän. Tässä siis yksi syy miksi nettiä ei noin vaan rajattomasti käytetä.

State of the Internet -tutkimuksesta ilmeni aika mielenkiintoista dataa. Nettiyhteyksien keskinopeudessa Suomi on sijalla yhdeksän (10,7 Mbps). Kärjessä möllöttää Etelä-Korea hurjalla 23,6 Mbps nopeudella ja seuraavilla sijoilla kaukana perässä Japani, Hong Kong ja Sveitsi. Australia on vasta sijalla 44.

Yksi merkittävä syy Australian tilanteen taustalla on varmastikin se, että maa on aivan valtavan kokoinen. Meidän tottumassa karttaprojektiossa se näyttää usein postimerkin kokoiselta läntiltä, joka on tipahtamassa kartan reunalta, mutta täällä oikean koon tajuaa kun pitäisi siirtyä kaupungista toiseen vaikkakin vain maan itäreunalla. Noh, mutta palataanpa tähän huippis mielenkiintoiseen internetongelmaan.

Toinen selitys huonoon tilanteeseen lienee, että päättävät tahot ovat heränneet täällä internetaikakauteen meidän näkökulmastamme aika myöhään. Laajakaistayhteyksien surkea tlilanne on toki tajuttu jo vuosia sitten, mutta asian kuntoon saaminen on jäänyt poliittisessa pelissä. Hallitusten vaihtuessa tilanteen korjaaminen ja suunnitelmien toteuttaminen on takkuillut. Näin suuressa maassa projekti tulee olemaan hirvittävän kallis ja eri tahot vänkäävät nyt siitä, mihin kannattaa panostaa ja tehdäänkö verkko kerralla kunnolla. Vaikuttaa siltä, että uusi hallitus koittaa kai nyt toteuttaa projektin huonommalla teknologialla, halvemmalla ja nopeammin... 

Emme tietenkään osaa varmaksi sanoa, onko Australian huonon nettitilanteen taustalla oikeasti epäterve kilpailutilanne, kulttuuriero jossa nettiä ei pidetä kovin tärkeänä vai mikä, mutta näillä nyt kuitenkin mennään. Suomen uutisia lukiessa tulee mieleen katoavatko meidänkin rajoittamattomat nettiyhteydet kohta...

1 kommentti:

  1. Vinkki: Jos matkaat Australiaan vähänkin pidemmäksi aikaa ja luulet tarvitsevasi puhelinta ja etenkin nettiä, kannattaa täältä ostaa paikallinen sim-kortti. Kohtuuhintaisia pakettitarjouksia johon kuuluu puheaikaa, tekstareita ja jonkin verran datasiirtoakin löytyy aika helposti.

    Suomalaista liittymää ei missään tapauksessa kannata käyttää ellei ole kroisos tai hätä. Ihan vaan esimerkkinä Saunalahden Roaming-hinnat: soitto Suomeen 2,39€/min, vastaanotto 1,69 €/min, tekstari 0,29 €/kpl, datasiirto 9,90 €/Mt....

    VastaaPoista