maanantai 11. elokuuta 2014

Miten georgialainen arkitehtuuri voi valaista päiväsi?

Hiekanruskean aution aavikon ja resuisien kaupunkien tutkiminen on omalla tavallaan hyvin mielenkiintoista. Mutta kun kävelimme ensimmäisen kerran pitkästä aikaa siistiin ja värikylläiseen kaupunkiin, tuntui kuin olisin Jalin suklaatehtaan karkkikaupungissa. Ihmestys oli suuri ja piristävä, ihastuin välittömästi. Paikka oli kuin epätodellinen kangastus autiomaassa - kontrasti aiempiin kaupunkeihin oli niin suuri. En ollut huomannut, miten paljon esteetikko minussa oli kaivannut väriä ja tällaista kauneutta. 

Teensä voi käytännössä ryystää ihan millaisesta kupista tahansa, mutta maistuuhan se paljon paremmalle, jos sen saa hörppiä vaikka kauniista käsintehdystä savimukista tai vanhasta kukkakupista. Tajuatteko mitä tarkoitan?

En minä arkkitehtuurista juuri mitään tiedä, mutta Iquiquessa (lausutaan I-kii-ke) aloin ihmetellä, miten hauskalta ja erikoiselta chileläinen rantabulevardi näytti. Siellä oli vieri vieressä toinen toistaan värikkäämpiä puutaloja, joissa oli kauniit pilarikuistit. Ei mikään tyypillinen näky Etelä-Amerikassa. Miten nuo talot tuovatkin mieleen amerikkalaiset leffat Georgiasta sun muista Etelävaltioista? 

Kuvat eivät ole valitettavasti kovin onnistuneita. Päivä oli pilvinen eivätkä värit toistu niin hienoina kuin luonnossa. Lisäksi kivoja kuvakulmia oli vaikea kiireessä saada. Siitä huolimatta jaan teille tämän minua piristäneen yllätyksen. Kukkakupistajuojat ehkä ymmärtävät, muiden ei tarvitsekaan. ;) Toivottavasti jotain kaunista yllättää sinutkin tänään iloisesti!

 


 

Infocorneri 
Iquiquen kummallista kangastusta piti tietenkin tutkia ja selvittää, miksi ihmeessä Chilessä on tuollaista arkkitehtuuria. Tässä muutama fakta kiinnostuneille: 

"Iquique's 19th century architectures origins are linked with the mining activities during that century, when European entrepreneurs became rich with the extraction of saltpetre and established their homes in the city. Many of them constructed big houses in different styles that predominated during the period and grouped in colonies with their respective buildings, with special stylistic, material and constructive adaptations to the climate of Iquique. Buildings constructed during the 19th century offer interesting architecture mainly in Georgian and Victorian Styles." (Lähde: Lonely Planet & www.Wikitravel.org)
2 kommenttia:

  1. Kukkakupit kunniaan! Kiitän kauniista kuvista ja lupaan palata ihastelemaan niitä vielä paremmin tietsikan ruudulta, kunhan eka kotiudutaan täältä omalta lomalta.

    VastaaPoista