keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Bushwalking ja eläinspesiaali

Haluan jakaa kanssanne vielä yhden kuvailotulituksen Australian eläimistä. Joko kyllästyttää? Minua ei! :D Pahoittelen kuitenkin sitä, että jutun asettelut ovat taas vähän miten sattuu. Älkääkä siis simerkiksi välittäkö, että kuvat ja tekstit pomppivat missä sattuu. 

Nämä kuvat on otettu vapaana elävistä eläimistä, joten monien kuvien ottamiseen on pitänyt tehdä hiukan `töitä´, Etenkin ensimmäisien koalien löytämiseksi piti mennä niin sanotusti puskaan eli bushwalkata. Australian kävijöille tämä puskakävely-termi on varmasti tuttu, mutta selvitetäänpä se nyt näin omin sanoin muillekin. Täällä ei siis yleensä mennä metsäkävelylle, vaellukselle tai haikille. Täällä hyvin yleisesti käytetty ja arkipäiväinen termi samalle asialle on bushwalk. Laveasti sanottuna bushwalk on jalkaisin ulkoilua, joka toki usein tapahtuu niin sanotusti puskissa. Vai onko jollain erilainen määritelmä?Vili Vilperi taking a nap
Ensimmäisenä eläimenä esittelyssä Australian pörröinen unikeko koala. Koalat syövät pääasiassa vain tiettyjen eukalyptuslajien lehtiä. Suppean ruokavalion takia ne voivat elää vain alueilla, jossa on riittävästi juuri oikeanlaisia eukalyptuspuita. Ruoassa on niin vähän energiaa, että koalat nukkuvat tai torkkuvat noin 20 tuntia päivässä. Arvellaan, että jopa koalien pienet aivot - tutkimusten mukaan yhdet nisäkäskunnan pienimmistä - johtuvat adaptoitumisesta niukkaravinteiseen ruokavalioon.

Näiden harmaiden, puunrungon väriin sulautuvien otuksien huomaaminen korkealta puusta vei välillä aikaa. Kun jaksoi silmäillä puita riittävän rauhallisesti ja tarkkaan, erotti monesti ensimmäisenä epämääräisen möntin, sitten pörhöiset korvat ja vasta sitten koko eläimen.
Can you find me?

Nämä seuraavat otukset - kauris, vallabi & kenguru - on bongattu autosta (nim. pidä kamera aina valmiina)

Grampians National Park, Victoria
Kengurut ja vallabit ovat koalien ohella Australian tunnetuimpia eläimiä. Niitä on joissakin paikoissa jopa riesaksi asti, koska isot laumat syövät farmieläimien ruohot ja ovat uhka liikenteessä. Meistä turisteista nämä otukset olivat kuitenkin todella hienoja. Oli aivan upeaa päästä seuraamaan niitä läheltä. 

Huvittavaa oli lisäksi bongata äitikenguru, jolla oli iso poikanen "joey" pussissa. Välillä pieni pää kurkki emon suojista maailmanmenoa. Toisinaan isosta poikasesta ei näkynyt muuta kuin pussista ulos sojottavat jalat. Tuntui uskomattomalta, että emo antaa ison poikasen ängetä itsensä pieneen pussiin.

Aika, jonka kengurun poikanen viettää pussissa, vaihtelee lajista riippuen. Yleisesti ottaen poikanen asustaa pelkästään pussissa ensimmäisen puoli vuotta ja sen jälkeen vielä muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen vuoroin ulkona ja pussissa.
My cafe break mates at Halls Gap, Victoria
 
Australiassa on todella paljon hienoja, uskomattoman värikkäitä ja erikoisia lintuja. Ei minulla niistä nyt ole muuta sanottavaa. Katsokaa kuvia ja ihmetelkää!
Cassowary

EmuViimeisenä vuorossa on luikertelevaiset matelijat, yäk. Emme kumpikaan tykkää käärmeistä, mutta niitä ei voi Australian eläinten esittelyn kohdalla ohittaa. Maailman 25:stä myrkyllisimmästä käärmeestä Australiassa elää 20. Me näimme onneksi vain yhden käärmeen (elossa) ja se piilotteli mangrovepuun oksalla. Katso oheista kuvaa. Huomaisitko itse tuon? 
 
Southern Grass Skin

Jos matelijalla on neljä jalkaa, on se jo meille hiukan helpompi juttu sietää. Erilaisia kivoja kekkoja ja muita pieniä liskoja näkyi paljon. Isommat materiat kuten krokotiilit ovatkin sitten asia erikseen. Käärmeet hyökkäävät ihmisen kimppuun harvoin tarkoituksella, mutta erityisesti suolaisien vesien äkäiset krokotiilit ovat todellinen uhka. Niistä varoitetaan ahkerasti, koska ne voivat helposti hyökätä ihmisen kimppuun. Niissä paikoissa joissa krokotiileja asustaa, on syytä pysyä vähintään kymmenen metrin päässä vedenrajasta, koska sumeassa vedessä voi vaania ovela peto, jolla on maailman kovin puruvoima. Iso krokotiili voi helposti kaataa monta sataa kiloa painavan puhvelin, joten ihminen on sille vain pieni suupala.


Little one warming up, Daintree rainforest, Queensland
Daintree rainforest, Queensland
Tässä kaikki tällä kertaa. Viimeisessä Australian jutussa paketoimme maan ja pohdimme jälleen mitä jäi käteen.

2 kommenttia: