torstai 9. lokakuuta 2014

Loppuhuipennuksena LOTR-spesiaali

Hikoilemme jo Indonesian trooppisessa auringossa, mutta Uutta-Seelantia ei voi mitenkään olla paketoimatta ilman pientä loikkaa fantasiamaailmaan. Me saimme mahdollisuuden käydä kurkistamassa lempielokuviemme kuvauspaikoissa ja haluamme jakaa niistä valittuja makupaloja. Jos ihmettelet mikä ihme on LOTR tai et ole kiinnostunut moisista lapsellisista satuhömpötyksistä, tämä päivitys ei varmaan kiinnosta sinua. 

Noviiseille tiedoksi, että LOTR tulee sanoista The Lord of the Rings eli Taru sormusten herrasta. Tämä kolmesta osasta koostuva trilogia on yksi kirjallisuuden hienoimmista klassikoista. Sen on kirjoittanut J. R. R. Tolkien jo 1950-luvulla. Trilogia on jatkoa kirjalle Hobitti eli sinne ja takaisin (1937). Peter Jackson on ohjannut kirjoista tehdyt järisyttävän hienot elokuvat. Suuri osa elokuvien ulkokuvauksista on tehty Uuden-Seelannin upeissa maisemissa. 

Ji-huuuuu!!!
Ensimmäiseksi kipitimme Hobittilaan. LOTR-elokuvien kuvauksia varten Hobittila oli vain (normaali) väliaikainen elokuvakulissikylä. Myöhemmin tehtyjä Hobitti-elokuvia varten Peter Jackson vaati, että tällä kertaa Hobitti-kylä rakennetaan pysyväksi kaikkine pienine yksityiskohtineen. Nyt se sijaitsee Uuden-Seelannin vihreiden, lampaiden täyttämien nummien kainalossa. 

Joku oli jo portilla niin täpinöissään, ettei meinannut housuissaan pysyä... 

 
Yksityiskohtiin oli nähty käsittämättömän paljon vaivaa. Tiesimme, että Peter Jackson on armoton perfektionisti ja pikkutarkka viilaaja, mutta pikku asioiden tarkkuus ja aidontuntuisuus yllättivät meidät silti positiivisesti. Hobittilassa savu kohosi piipuista, kasvimailla kasvatettiin oikeita vihanneksia ja kukkapurkeissa rehotti aitoja kukkia. Tunnelma oli käsinkosketeltava eikä olisi yhtään ihmetyttänyt, jos hobittikolosta olisi kömpinyt esiin oikea hobitti tai Gandalf oli kopsotellut kulman takaa. 



Bagend
 
Muissa LOTRin kuvauspaikoissa ei tietenkään ole enää mitään lavasteita tai jälkiä kauan sitten loppuneista kuvauksista. Luontoa oli jonkin verran höystetty kuvauksiin tekopuilla, -kasveilla, -kivillä jne. Lisäksi elokuvien maisemia on käsitelty monin paikoin digitaalisesti, joten luonnossa paikat eivät näytä ihan samalta kuin elokuvissa. Hyvän mielikuvituksen avulla tunnelmaan pääsi silti.

Tongariron kansallispuistossa sijaitsi jo aiemminkin mainittu "Mt Doom". Jäämyrskyn jälkeisenä päivänä pääsimme tutustumaan siihen hieman lähemmin. Onneksi örkkejä, susihukkia tai muitakaan irvileukoja ei näkynyt.

Rivendalesta ei ollut kuvauspaikalla juuri mitään jäljellä, josta joku oli hiukan suruissaan... Paikka sijaitsi tietenkin kauniilla luonnonsuojelualueella jylhien seinämien laidalla, mutta vesiputouksista lähtien suuri osa maisemasta oli tehty elokuvaan digitaalisesti. 


Wellingtonissa kävimme Weta caven näyttelyssä ja työpajassa. Weta on yritys, joka on tehnyt LOTR ja Hobitti-elokuviin tehosteet (myös Klonkun!) sekä puvut, naamarit, aseet jne. jne. Vierailun kautta pääsi entistäkin paremmin sisälle siihen, miten aidontuntuinen fantasiamaailma on luotu.
 
Ohiajomatkalla poikkesimme myös Death marsh-suoalueella, jonka halki Klonkku opasti Frodoa ja Samia. Samalla seudulla oli LOTR-leffojen alkushotti vuorista, joesta ja niityistä. Näistä ei valitettavasti ole hyvää kuva-aineistoa jaettavaksi teknisten ongelmia takia. 

Tällaisiin tunnelmiin päättelemme Uuden-Seelannin etappin esittelyn. Oliko yhtään kiinnostavaa? Maasta olisi voinut kirjoittaa paljon, mutta keskityimme nyt kauniiden ja mielenkiintoisien maisemien jakamiseen. Sanottakoon nyt kuitenkin vielä loppuun, että Uusi-Seelanti oli kivasti "eko". Siellä oli jylhistä maisemista huolimatta kotoisaa olla. En ihmettele, jos joskus päädymme seikkailemaan sinne uudelleen. 

4 kommenttia:

  1. Täällä yksi vihertyy kateudesta! Vähänkös hienoo! :)

    VastaaPoista
  2. Legolasta lainaten: Harva näkee minne tie vie, ennen kuin saapuu sen päähän. Ville

    VastaaPoista